Размерът на сивата икономика в България се очаква да достигне 12.9 млрд. евро през 2013 г. или 31.2% от прогнозния БВП на страната, сочат данните от доклад на Visa Европа.

Проучването „Сивата икономика в Европа 2013 – електронните плащания като средство за справяне със сивата икономика”, изготвено от проф. Фридрих Шнайдер от Факултета по икономика на Johannes Kepler University, Линц, Австрия и международната консултантска компания A. T. Kearney, показва, че това е най-големият дял на сива икономика сред всички 31 европейски държави, включени в проучването.

Сивата икономика в Европа е на обща стойност 2.1 трлн. евро, което се равнява на 18.5% от БВП на континента.

Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса.

В сравнение с предишния доклад по темата, представен от Visa Европа през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП на страната.

Във времена на криза, нарастваща безработица, ниски доходи и несигурност за бъдещето все повече хора са склонни да не декларират извършваните от тях дейносити. До преди 2009 г. борбата със сивата икономика постигаше добри резултати в цяла Европа. Днес постиженията варират според това дали се намираме в Западна, Южна или Източна Европа. Някои характеристики на сенчестия сектор обаче са общи за всички – скритата икономика, тясно свързана с парите в брой, се задвижва от недекларирания труд и непълната отчетност”, коментира Стив Пери, търговски директор на Visa Европа.

Недекларираният труд е в основата на 2/3 от сивата икономика в Европа. Останалата 1/3 е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса. Според доклада прилагането на конкретни мерки за справяне с двете проблемни сфери ще доведе до положителна промяна. На първо място сред възможните действия е популяризирането на електронните плащания. Проучването сочи, че ако електронните разплащания се увеличават със средно 10% в продължение на 5 последователни години, сивата икономика може да се свие с до 5%.

От Visa препоръчват фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби (напр. таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи и др.), което може да доведе до спад с 10% на сенчестия сектор в Европа. Това ще бъде полза за всички неволни участници в сивата икономика, които не печелят от занижената отчетност на търговците.

Като добър пример за целенасочени усилия от страна на правителства, банки и системи за разплащания се посочва решението на Румъния да въведе национална система за POS и онлайн плащане на данъци с банкови карти, което увеличава плащанията на данъци с карта с 34% на годишна база през 2012 г.

Друг такъв пример е решението на Италия да въведе през 2011 г. задължителни електронни плащания при суми над 1 000 евро. Сходна мярка е въведена и в Испания (2 500 евро), Гърция (1 500 евро) и други европейски страни.