Microsoft ще си партнира с инвестиционните фондове Eleven и LAUNCHub в усилията за насърчаване на предприемачеството в сферата на ИТ в България и за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Настоящото партньорство на Eleven и LAUNCHub с Microsoft Ventures предоставя изключителни възможности, тъй като има глобален обхват. За начало то ще се фокусира върху идентифицирането на стартиращи компании от региона на ЦИЕ, чиито проекти имат потенциал за пазарна реализация и растеж.

Microsoft ще предостави свои международни експерти, които да се включат в програмите за обучение на двата инвестиционни фонда, ресурси за стартиращите софтуерни инструменти, тестови устройства и поддръжка в подготовката на проектите им за представяне на международни пазари.

За партньорствата на Microsoft Ventures корпорацията се обръща към най-обещаващите венчър фондове и акселератори, които имат ключова роля за местната и регионална стартъп екосистема. И двата инвестиционни фонда Eleven и LAUNCHub са партньори по YouthSpark програмата на Microsoft BizSpark, която предоставя софтуер и поддръжка на стартиращи компании. В допълнение Eleven и LAUNCHub имат възможността да селектират и предлагат компании, които развиват проекти, базирани на модела софтуер като услуга (SaaS), за получаване на допълнителни облачни ресурси от BizSpark.

„Microsoft представи BizSpark инициативата си като част от програмата YouthSpark преди повече от 3 години с идеята да помага на технологичните стартъпи в периода след създаването им. Днес, BizSpark осигурява ценна помощ на над 45 000 стартиращи компании по света, като в България те са над 200. Радвам се, че Microsoft намира съмишленици като Eleven и LAUNCHub в стремежа си да осигурява витална бизнес среда за младите предприемачи, защото те са част от МСП общността, която осигурява работа на над 87 милиона души в региона на Европа* и са източник на технологични иновации, които развиват не само ИТ сектора, но и обществото ни“, каза Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Microsoft Ventures e координирана глобална програма за стартиращи компании, на които предлага инструменти, ресурси, експретиза и навлизане на пазара чрез осигуряване на менторство, технологични съвети, финансиране, съвместни възможности за продажба и други ползи. 

Eleven е активен инвеститор през ранните фази на стартиращи иновативни стартъпи в ЦИЕ. Фондът предоставя финансиране в размер на до 25 000 евро за доказване на концепция по време на 3-месечна акселераторска програма заедно със споделено работно пространство, менторство и възможност за последваща инвестиция до 200 000 евро.

LAUNCHub управлява 9 милиона евро по инструмента “Entrepreneurship Acceleration and SeedFinancing” от съвместната инициатива JEREMIE на Европейският инвестиционен фонд и Европейската комисия. Фондът има вече 35 компании в портфолиото си с фокус върху дигиталната сфера. Инвестициите на Фонда в отделните компании варират между 30 000 и 200 000 евро. Общият размер на инвестираните средства до момента е близо 3 милиона евро.