Всяко лято през последните четири години, докато Apple представя новия модел на iPhone, ръководството на Nokia вкупом се оттегля на почивка във вилите си край езерата на Финландия.


Така от средата на юли компанията на практика се движи по инерция до есента, което определено намалява нейната гъвкавост, съобщава Bloomberg.

 

Ускоряване разработването на продуктите на Nokia е задача номер едно в дневния ред главния изпълнителен директор Стивън Елоп, който се опитва да внедри софтуера на Microsoft в телефоните на финландската компания, за да притисне конкурентите си от Apple и Google.

 

През последните две години Nokia се забави с пускането в продажба на повечето от новите си модели смартфони, в резултат нормата на печалба и приходите на компанията от продажбите във високия клас телефони намаляха, както и пазарният дял.

 

След като Nokia обяви сделката си с Microsoft акциите на компанията поевтиняха с 25%. Сегашният директор на Nokia и бивш на Microsoft, пое поста през септември. Той обяви, че компанията ще заложи на Windows Phone вместо на собствените операционни системи Nokia Symbian и MeeGo.

 

Но дружеството ще може да представи първия си телефон новата ОС чак през 2012 г. Ето защо Елоп планира да наруши лятното спокойствие на служителите на Nokia.