Частни клиники масово отиват на тезгяха, тъй като повечето са фалирали, съобщиха имотни брокери. В момента валят обяви за продажби на медицински центрове с хирургии, зъболекарски кабинети и лаборатории, показа проучване на „Новинар”.

Според експерти причина за бума на разпродажбите е, че лекарите бягат в чужбина заради по-високото заплащане.

В момента могат да се купят и работещи медицински центрове с отстъпка. За 40 000 евро се продава лекарски кабинет във Врана от 60 квадрата. Цената на клиника от 226 квадрата в столичния квартал "Иван Вазов" пък е 600 000 евро.

Медицинският център се състои от входно фоайе, четири самостоятелни стаи със санитарни възли, манипулационна, предоперационно помещение, две операционни зали, сервизни помещения.

В квартал "Редута" пък се продава клиника за първична медицинска помощ и диагностика. Медицинският център, който е на два етажа, разполага и с легла за краткосрочно наблюдение. Състои се от четири кабинета на общопрактикуващи лекари, кабинет по образна диагностика, по мамография, по детски болести, фотолаборатория, манипулационна.

Обособен е операционен блок, лаборатория и консултативни кабинети, оборудвани със съвременна диагностична апаратура. Клиниката се продава с цялото оборудване в нея. За 3 500 000 евро може да се купи медико-дентален център в София. Клиниката разполага с последно поколение лазерна апаратура.

"Много от младите лекари предпочитат да работят в чужбина за повече пари", обясниха експерти. По думите им заради това се налага и затварянето на частни кабинети у нас. Според статистиката за 6 години 3000 лекари са напуснали България. 17 родни медици са си тръгнали от страната през първите две седмици на 2014 г.