С възстановяването на оборотите в икономиката, емисиите на парникови газове отново са започнали да се повишават, показват резултатите от измервания, публикувани в EurActiv. След като през 2009 година финансовата криза сви емисиите с рекордните 6%, през 2010 година тенденцията се обръща.

Според Barclays Capital емисиите са скочили с 4%, според IdeaCarbon те са се увеличили между 2 и 4%, а според Nomisma Energia глобалното увеличение на емисиите е с 2.7%.

Индустрията е освободила в атмосферния въздух 4% повече въглероден диоксид, а толпоцентралите са замърсили въздуха с 2% повече отколкото през предходната година. Статистиката е на анализаторския отдел на представителната организация Point Carbon.

Емисиите, които търговската система на Европейския съюз покрива, са нараснали с 3%, показват още изследванията. Най-много са се увеличили емисиите на Великобритания и Италия, съответно с 5.3% и 4%. Официалните данни на ЕС ще бъдат представени в началото на месец април.

От сега обаче е ясно, че страните-членки се отдалечават от заложените цели за 20% свиване на емисиите, защото последните статистики показват как всяко едно подобрение на икономиките автоматично се отразява върху равнищата на емитираните парникови газове. Въпреки това следва да се отбележи, че темпа на нарастване на емисиите е по-слаб от темпа на нарастване на икономиките.

Очаква се, че на най-силен натиск ще бъдат подложени топлофикациите, защото те мърсят най-много. Отбелязва се и напредъкът в подмяната на горивните бази с такива, които работят на газ, а не на въглища.