Италианската енергийна компания „Енел” ще продаде ветрогенераторите си на българското Черноморие, съобщи в Лондон главният изпълнителен директор на групата Фулвио Конти. Към момента дъщерното дружество на италианския гигант Enel Green Power Bulgaria притежава 14 ветрогенератора в района на Шабла и Камен Бряг и общата им инсталирана мощност е 42 мегавата.

По думите на Фулвио Конти развитието на българския пазар е изключително трудно и ситуацията не е окуражаваща. Капацитетът на мрежата в България не е достатъчен за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници и това е причината „Енел” да търси купувачи и на вятърните турбини по северното ни Черноморие, коментираха от ръководството на компанията.

По-рано днес от „Енел” обявиха, че ще продадат 73 процентния си дял в ТЕЦ „Енел Марица Изток 3 на американския инвестиционен фонд „Контур Глобуъл”.  Стойността на сделката, която трябва да приключи през юли, е 230 милиона евро.

Фулвио Конти обясни, че собствеността само на една централа в дадена страна не се вмества в плановете за развитие на „Енел” и затова групата е решила да продаде мажоритарния си дял на американския фонд. Мисля, че намерихме добър купувач за ТЕЦ „Марица Изток” 3, който ще продължи да предоставя висококачествена услуга, коментира Фулвио Конти.

Попитан от представители на руските медии защо за купувач на централата е избрана „Контур Глобуъл”, а не руският кандидат ИнтерРАО, Конти отговори, че американското предложение е било най-изгодно.

С продажбата на ТЕЦ „Марица изток” 3 и на вятърните турбини по Черноморието - компанияа излиза напълно от българския пазар. Засега „Енел” не предвижда развитието на дейности в България, категорични са от италианския енергиен гигант.