"Чак пък режим на тока? Струва ми се малко вероятно". Това заяви енергийният експерт и бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Той коментира твърденията на вицепремиера Екатерина Захариева, която заяви, че страната ни била заплашена от спиране на електричеството през есенния и зимен период.

Куюмджиев припомни, че има достатъчно производствени мощности при достатъчно ниско потребление.

"Дори с износа, който е максимален към момента, имаме резерви в производствените мощности. Не виждам причина на този етап да се говори за такива катастрофални сценарии като режим на тока", категоричен е той.

В същото време Куюмджиев отбеляза, че това е така само, ако се говори на експертно и техническо ниво. Нещата се различават, когато енергетиката започне да се политизира.

"Ако говорим политически, за всеки е ясно, че сегашното служебно правителство е реваншистко... Всичките им приказки и инициативи ще бъдат свързани с "лошото" наследство и "отвратителното" управление на Пламен Орешарски", заяви енергийният експерт и добави: "служебното правителство води една предизборна кампания в полза на ГЕРБ".

Куюмджиев коментира и ситуацията с променящата се политика по отношение на ВЕИ, която се наблюдава в последно време.

"Какво се случи с таксата за вятърните и слънчевите централи? Тя беше отменена от Конституционния съд по искане на кой? По искане на президента. Мога да се подпиша под прогнозата, че оттук нататък слънчевите и вятърните централи ще получат огромно рамо от служебния кабинет", каза той.

Според него това не е хубаво за целия енергиен сектор, защото двата основни проблеми на енергетиката са: 1. Огромните разходи, които отиват за тези вятърни и слънчеви централи. Това са 30% от разходите в системата срещу 5% за останалото електричество; 2. Така наречените американски централи, които са причина за огромни разходи по задължителните договори за изкупуване на електрическа енергия.

Куюмджиев е категоричен, че служебното правителство на проф. Георги Близнашки трябва да носи отговорност за своите действия. "Оттук нататък те нямат право да прехвърлят отговорността си върху 1 година и 2 месеца управление, което не можа да проведе реформите", добави той.

Куюмджиев смята, че фаворизирането на ВЕИ ще ни изправи не пред техническа криза, свързана със спиране на тока, а може да задълбочи и финансовите проблеми в системата. "Тези огромни разходи за ВЕИ-та трябва да бъдат платени от някого. Те не могат да се платят при сегашната цена на тока. Фаворизирането на тези източници на енергия неминуемо ще доведе до драстично увеличаване на цената на тока", подчерта той и още веднъж повтори: Това е отговорност на служебното правителство, те няма как да я прехвърлят на предходното управление.

Експертът коментира и идеята за енергиен борд, която той определи като абсурдна.

"В България, когато някой иска да направи някаква далавера и да скрие нещо от обществото се правят работни групи, крият се зад международни изследвания, викат се експерти и се прави нещо подобно на енергиен борд. Абсурдна теза, защото в България си имаме достатъчно добри и можещи специалисти", заяви Куюмджиев и даде за пример енергийната стратегия, която е изготвена от най-добрите наши енергийни експерти без да се влагат политически пристрастия.

"Нека я приложат. Защо им е енергиен борд? Освен за да прикрият някакви далавери и някакъв опит за измама и кражба на колосални суми пари", добави той.