Край на монопола на електроразпределителните дружества, възможност хората да си избират доставчик на ток и дори намаляване цените на електричеството. Това са част от идеалистичните представи, съпътстващи новата енергийна борса, която ще заработи в България от началото на 2012 г.

За целта са нужни промени в Закона за енергетиката, които ресорното министерство ще представи до две седмици. Новоназначеният зам.-енергиен министър Делян Добрев не се ангажира с конкретни срокове, в които битовите потребители ще могат да избират свободно от коя компания да получават енергия. "Замисълът на енергийната борса обаче е такъв – да може да избираме, подобно на мобилните оператори, от коя компания да купуваме ток", заяви пред Дарик енергетикът Атанас Тасев. 

Създаването на енергийната борса е изискване на Европейската комисия, с което се цели либерализиране на пазара в България. Българските енергетици си поставят и по-високи цели – заедно с Румъния да бъде създадена и регионална енергийна борса. Така ще се позволи на повече компании да се включат в доставянето и продажбата на енергия.

В момента в България работят три електроразпределителни дружества (ЕРП) - ЧЕЗ, Е.ОН и EVN. Голямата част от енергийния пазар (около 70% от произведения ток) се продава на контролирани цени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКВЕР). Останалите близо 27% (по данни на Делян Добрев) се продават на свободния пазар, където няколко големи компании се договарят директно с АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" и не използват услугите на ЕРП-тата.

С промените в Закона за енергетиката се създава втори балансиран пазар на енергийните ресурси, в който компании, подобни на съществуващите електроразпределителни дружества или предприятия от индустрията, ще могат да купуват директно енергия от борсата, да я използват за собствени нужди, а остатъка да продават на битовите потребители. Това ще позволи

потребители да избират своя доставчик на ток.

"Борсата е само елемент от цялостната промяна на пазарния модел", заяви Добрев. Предвиден е специален статут на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ще администрира пазара по силата на допълнителна лицензия. Ще се промени и критерият за определяне на групата "защитени потребители".

От Българската стопанска камара изразиха резерви по законопроекта и създаването на енергийната борса. Една от основните пречки борсата да заработи е липсата на достатъчно енергия, която да се предложи за продажба.

Според зам.-председателя на БСК Камен Колев значителна част от произведената електроенергия се продава на регулирания пазар, където ДКЕВР контролира с непазарни методи цената на тока. По думите му

българският бизнес е дискриминиран спрямо битовите абонати на енергия,

защото заради тях енергийната цена се поддържа изкуствено ниска, от социални съображения.

Според енергийния експерт Атанас Тасев цената на тока само ще расте, въпреки че това ще става плавно. Той прогнозира увеличение от десет пъти до 2020 година, но успокои, че дотогава ще се повиши и стандартът на живот на българите.