Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети за нашия регион. Това каза в Белград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който ръководи българската делегация за срещата на правителствените ръководители на страните-членки на Централноевропейската инициатива.

По думите на министър Трайков това ще осигури бързи и добри контакти и повишена конкурентоспособност на икономиките.

България е изцяло ангажирана с напредъка на европейската интеграция на страните от региона, каза още Трайков пред участниците във форума.  Въпреки кризата, която в известна степен измества дневния ред на Европа, ние трябва да обединим усилията си да дадем свеж импулс на политиката за разширяване, подчерта Трайков.

По неговите думи, държавите, амбицирани за членство в ЕС, трябва да бъдат оценявани на базата на единни критерии. В съответствие с тези критерии, не трябва да бъдат допускани случаи на спонсориране на филми, които насаждат омраза към съседите и влошават добросъседските отношения, категоричен бе министърът.   

В противовес на това той изтъкна ролята на Дунавската стратегия за засилване на стабилността, сигурността, солидарността и добросъседските връзки в региона.  България и Румъния са координатори по приоритетна област 3 на стратегията за промотиране на културния туризъм и връзките между хората.

България и Полша имат единна позиция по отношение на проучването и добива на шистов газ. Това стана ясно по време на срещата на министър Трайков с полския му колега Валдемар Павлак. Полша е водеща страна в Европа по отношение на разработването на залежи на алтернативното гориво. За България шистовият газ е евентуална възможност за диверсифициране на енергийните доставки.

Двамата министри обсъдиха развитието на топлоенергетиката в рамките на Европейския съюз, нивото на технологиите и възможностите за модернизация и рехабилитация на топлоенергийни централи, изграждане на нови мощности и доставка на оборудване за тях.

В рамките на форума министър Трайков разговаря и с президента на Сърбия Борис Тадич.