Централен депозитар е регистрирал емисии акции на ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД. Това е видно от бюлетина на институцията. По този начин може да се пристъпи към реално изпълнение на намерението за приватизация на държавните дялове в двете предприятия.

В регистъра на депозитаря ЧЕЗ Разпределение България АД е записан с капитал 1 928 000 лв., разпределени в акции с номинал 10 лв. Държавата е решена да продаде дела си от 33% в дружеството, който е под формата на 63 624 акции.

ЧЕЗ Електро България АД е регистрирана в Централен депозитар с капитал от  и 50 000 лв., разпределен в акции с номинал 10 лв. Държавата иска да се освободи от 1 650 акции в дружеството.

Инвестиционният посредник, който спечели конкурса за изпълнител на публичното предлагане на книжата, е ТБ Централна кооперативна банка АД.

Освен в дружества от ЧЕЗ, предстои приватизация и на държавните дялове във фирми от структурата на електроразпределителните EVN и E.On. По този начин се очаква, че ще бъдат реализирани свежи парични постъпления, а също и че ще се раздвижи капиталовия пазар, тъй като има опция за листване на дружествата на борсата. Сред обещанията на ресорните министри, енергийната приватизация трябваше да се извърши до края на тази година или в началото на следващата.

Намерението за продажба на миноритарните пакети обаче не бе посрещнато с възторг от самите компании, за които държавата е по-удобният акционер. През месец март от E.ON изправиха на нокти Министерство на икономиката и енергетиката с възможността да финтират държавата. Дружеството искаше да влезе в процедура по увеличение на капитала, което за министерството означаваше, че или трябва да намери допълнителни средства и да ги налее в компанията, или да види как нейният дял в капитала й се стопява до под 33%.
И в двата случая очакваният нетен ефект от продажбата щеше да бъде по-скоро негативен.