Новите предизвикателствата пред България в развитието на енергийния сектор у нас са свързани основно с климатичните промени и сигурността на снабдяване на мрежите, коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той представи лекция на тема “Енергетиката на прага на либерализацията – приоритети 2011” в рамките на двудневния Български икономически форум. Ето част от лекцията на шефа на енергийния регулатор:

Регулираната търговия през междусистемните връзки или интерконекторите между различните системи, това е един момент, който бих искал да кажа, че в последните една-две години много се развива главно на двустранно ниво.

Очевидно е, че най-добри възможности за развитие на такива процеси и търговия са със съседните страни. В нашия случай с Румъния процесът е напреднал, има междусистемна връзка с достатъчен капацитет, за да бъде основата на една бъдеща търговия в региона. Работи се по между системните връзки със Сърбия и Гърция. Знаете, че към нашия пазар вече са създадени технически условия за присъединяване и на част от турския пазар, така че може да се каже, че технологичните и техническите предпоставки за развитие на пазара в региона са налице в достатъчна степен за начало на търговски отношения в региона.

И, разбира се, едно от основните условия за гарантиране на всички тези процеси на либерализация на пазарите и структурирането и създаването на секторен регулатор, в нашия случай е ДКЕВР, която бе създадена още през 1999 година, даже изпреварихме някои от страните. Независимо от това регулаторът мина през различни етапи и в момента може да се каже, че до голяма степен изпълнява изискванията, които се поставят към подобен тип секторни регулатори по отношение на функционирането и структурирането на пазарите.

По отношение на регионалния пазар, бих искал да кажа няколко думи, тъй като очевидно е, че регионалният пазар и то в Югоизточна Европа е ключов елемент в създаването на единен пазар в Европа. Това е процес, който се е развивал, развивал се е като примери и в отделни части в Европа и независимо от големите трудности, които са срещани при структурирането и функционирането на тези пазари, е доказано, че регионалните пазари, създадени на база връзки между отделните електроенергийни системи, е основата върху която се развива и търговията на електроенергия и се постига до голяма степен ликвидност на пазарите в отделните страни.

Пътя на създаване на единен европейски енергиен пазар минава през изграждането на регионални пазари, обясни още Семерджиев.