Европейският парламент ще гласува втора резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген. Инициативата е на евродепутати от трите най-големи парламентарни групи - ЕНП, С&Д, АЛДЕ.

Късно в сряда дебатите по резолюцията продължиха близо два часа, като прозвучаха мнения, че настоящата ситуация, в която двете страни са изпълнили всички поставени изисквания и въпреки това не биват приемани в зоната, показват двоен стандарт, разделение и криза в Европа, както и прояви на популизъм.

През юни на сесията си в Страсбург ЕП гласува с голямо мнозинство резолюция, подкрепяща приемането на двете страни в Шенген, но през септември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи не успя да постигне необходимото пълно съгласие по въпроса заради отказа на Финландия и Холандия да подкрепят София и Букурещ. Преди месец Хелзинки и Хага поискаха по-добри резултати от България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка на ЕК, който следи областите на правосъдието и вътрешния ред. Юридически механизмът и Шенгенският кодекс не са обвързани.

От името на полското председателство на ЕС бе заявено, че изготвеното и предложено компромисно решение за отварянето първо на въздушните и морските, а след това и на сухопътните граници на България и Румъния, не е постигнало необходимата пълна подкрепа в Съвета. Разширяването на Шенген е един от нашите приоритети, търсим постигането на решение в кратък, но разумен срок, отбеляза представителят на председателството на ЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕК подкрепя усилията на председателството за постигането на резултат. Едва ли има страна в ЕС без корупция, добави тя. Малмстрьом отбеляза, че по-рано тази година Комисията предложи изготвянето на годишни доклади за равнището на корупцията във всички страни от ЕС. Изискванията към България и Румъния за приемане в Шенген са от 2005 г. и те не могат да бъдат променяни, време е да бъде взето решение, заяви комисарят.