Турският президент си играе с огъня. Говори се, че иска да отложи парламентарните избори, защото страната се намирала във война. Дали пък причината не е съвсем друга и доста по-прозаична, пита Райнер Херман от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Турция е във война. Правителството изпраща войски на Изток, множество батальони навлизат в Северен Ирак, загиват войници.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и сам свърза новото насилие с разочаровалия го резултат от парламентарните избори, проведени на 7 юни.

Ако неговата Партия на справедливостта и развитието беше успяла да събере толкова гласове, че да има 400 депутати, колкото биха са нужни, за да промени конституцията, нямаше да се стигне дотук, твърди самият Ердоган.

Криви излязоха неговите сметки, че една нова военна операция срещу ПКК ще подсили позициите на партията му за "повторните избори" на 1 ноември, за да може тя да се представи по-успешно, отколкото през юни, като отблъсне гласоподавателите от прокюрдската Народна демократична партия.

В Турция вече се питат дали Ердоган ще се възползва от даденото му от конституцията право да отложи изборите с една година - в случай, че страната се намира във военна ситуация.

Ако страната наистина се намира във война, то правата и свободите на гражданите ще могат да бъдат ограничавани много по-лесно. Турската преса вече изпитва това на собствен гръб. Ердоган наистина си играе с огъня. /Deutsche Welle/