Възможно е отнемането на лицензите на Електроразпределителните дружества, тъй като България е правова държава и всеки, който е нарушил закона, независимо дали е депутат, министър, гражданин, ЕРП, който и да било, трябва да си понесе последствията.

Това каза пред bTV народният представител и зам.-председател на комисията но енергетика Явор Куюмджиев.

"Този лиценз се дава от ДКЕВР и може да се прецени дали по закон има нарушение и да определи наказание. Първото такова, което комисията предложи за ЕРП-та беше максималният размер глоба от 1 млн. лв. и даде срок на всяка една компания да отстрани нередностите." каза още той.

В момента глобата се обжалва от ЕРП-тата, напомни Куюмджиев. Според него в този случай има една голяма измама, а именно, че става въпрос за спор между две фирми.

"Става въпрос за много по-специални отношения между обществен доставчик и крайния снабдител. В едната роля е НЕК, в другата са електроразпределителните дружества. Тези отношения са много по-специфични, защото касаят сигурността на доставките, които в момента имаме", допълни той.

ДКЕВР има решение, със силата на подзаконов акт, което казва, че прихващанията само от една страна са незаконни, смята депутатът.

Според него е подозрително защо и трите дружества два месеца преди изборите през 2014 година са решили да прихващат пари от сметките на потребителите. Куюмджиев бе категоричен, че това е удар срещу управлението, умишлено саботиране на усилията на правителството и в крайна сметка незаконно.