Европейският съюз и Япония заявиха своята решителност да ускорят преговорите по амбициозното споразумение за свободна търговия, започнали преди една година.

"Искаме да сключим споразумение възможно най-скоро" и "се надяваме това да стане до края на 2015 г.", заяви японският премиер Шиндзо Абе след срещата на върха с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу.

Барозу призова за "ускоряване на ритъма на преговорите" по обширното споразумение за свободна търговия, започнали точно преди една година, за да се върне динамиката в обмена между Япония и 28-те държави членки на ЕС. Подобно споразумение ще позволи на ЕС и Япония да съставляват 30% от световната икономика и 40% от търговията.

Това е "от полза и за двете страни" и ще има "много важни последствия" за стимулирането на растежа, заяви Барозу и определи като нормални изразените в Европа опасения, главно от страна на автомобилните концерни.

ЕС трябва да реши до края на май дали продължава или замразява преговорите по споразумението въз основа на доклад на Комисията, който трябва да определи дали Япония е постигнала достатъчен напредък, особено относно нетарифните бариери, които блокират достъпа до японския пазар.

Абе лобира за това споразумение по време на дългата си обиколка, започнала на 30 април, по време на която обиколи шест европейски страни, включително Германия и Франция. Освен икономиката консервативният японски премиер изтъкна и желанието на Токио да засили сътрудничеството си с европейските страни в областта на сигурността в момент, когато според него "светът става все по-непредвидим". /БГНЕС/