Европейските власти искат банките да се опитат сами да наберат средства преди да търсят помощ при евентуални ликвидни затруднения, както и ако стрес тестовете покажат, че финансовите институции са уязвими.

Според финансовия министър на Холандия Ян Кеес де Ягер, който направи коментар след края на срещата на еврогрупата, преди всичко финансовото състояние на банките зависи от тях самите.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен добави, че банките първо трябва да се опитат да наберат средства от финансовите пазари и да изградят сами необходимите капиталови буфери. Ако не успеят, следващата стъпка е финансирането им от национални фондове. Освен това, Европа ще разглежда всеки случай на уязвимост поотделно, за да се вземе най-доброто решение, допълни Рен.

В момента европейските регулатори тестват устойчивостта на 91 банки, като на 23 юли резултатите от тестовете трябва да бъдат публикувани. Испания лобира за публикуване резултатите на всяка една банка поотделно, като за това има подкрепата и на Европейската комисия.

Тестваните банки съставляват 65% от банковата индустрия в Европа. В списъка са германската Deutsche Bank, френската BNP Paribas, холандската ING Bank и други. Включени са още малките спестовни банки в Испания, както и германските държавни кредитори, известни като Landesbanken.

Според Жан-Клод Юнкер, министър-председател на Люксембург и председател на еврогрупата, отделните национални правителства са тези, които трябва да реагират при евентуална нестабилност на някоя от банките.

Юнкер очаква и съвсем скоро фондът за стабилност на еврото да заработи, въпреки твърдата съпротива на Словакия. По време на пресконференцията след края на срещата на еврогрупата той заяви, че европейските власти очакват новото словашко правителство ще подпише споразумението.

Срещата на финансовите министри на държавите – членки от Европейския съюз продължава и днес. Bloomberg, European Voice