Действието на режима на квоти за производство на мляко и млечни продукти в ЕС изтича на 31 март 2015 година, съобщи Европейската комисия.

Въведен за пръв път през 1984 г., когато производството в Европейския съюз значително надхвърли търсенето, квотният режим беше основен инструмент за преодоляване структурните излишъци млекопроизводството.

През 2003 г. бе взето решение за премахване на квотите, за да станта производителите от ЕС по гъвкави и да се отговори на нарастващото търсене в глобален мащаб. Решението беше потвърдено през 2008 г., когато стартираха мерки за плавно премахване на квотната система.

През последните 5 години въпреки квотите обемът на износа от ЕС на мляко и млечни продукти нараства с 45%, а стойността му, с 95%.

Прогнозите сочат, че перспективите за растеж остават силни, особено за продукти с добавена стойност като сиренето, както и съставките, използвани в хранителни, спортни и диетични продукти.

От 1 април, за първи път от 30 години, европейците ще могат да произвеждат колкото си искат мляко. Страните от Северна Европа посрещат с радост отпадането на млечните квоти, докато Франция е предпазлива, опасявайки се свръхпроизводство и падане на цените. /AFP/