Страните от Европейския съюз постигнаха съгласие относно битката с укриването на данъци, след като Люксембург свали своите резерви към новите правила, които правят банковата тайна за чужденци по-прозрачна, съобщават световните медии. 

Люксембургският премиер Хавиер Бетел потвърди на срещата на върха "готовността на правителството му да поеме по този път", което е ключова стъпка за бракуването на банковата тайна за чужденци. 

Вече над 5 години тази мярка беше упорито отхвърляна от Люксембург и Австрия, но на срещата в сряда и четвъртък двете страни също гласуваха за въвеждане на обмен на информация за всякакви видове доходи на чужди граждани в 28-те страни от Евросъюза. 

"Тази стъпка е неизбежна и необходима, за да може страните членки да предприемат по-решителни мерки срещу данъчните измами и неплащането на данъци. Банковата тайна е обречена на смърт", заяви след срещата председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. 

Досега Люксембург и Австрия спъваха приемането на тази мярка и подчертава, че биха се съгласили само ако ЕС постигне подобно споразумение с няколко страни, не членуващи в ЕС – Швейцария, Монако, Андора, Лихтенщайн и сан Марино.