Решението на Брюксел до края на годината да започне преговори за членство на Сърбия означава, че сме свидетели на активното политическо завръщане на Европейския съюз в интеграцията на Балканите.

Споразумението между властите в Белград и Прищина, което бе постигнато в края на месец август, не е просто само крачка към нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово, пише "Комерсант".

Според бившия сръбски министър на външните работи Вук Драшкович, "Сърбия на практика е тръгнала по пътя на пълното признаване на независимостта на Косово".

Въпросът за признаването на Косово ще бъде поставен пред Белград преди членството на страната в ЕС, посочват от "Комерсант" позовавайвки се на източници от Брюксел и уточнява, че на този етап в Брюксел са се съгласили да започната предприсъединителните преговори.

Това обаче не е само дългоочакваният сигнал за самата Сърбия. Решението на ЕС, който през последните години бе пренаситен от разширяването, означава и завръщане към политиката на активна интеграция на Балканите.

Сред ключовите причини за завръщането на интересите на ЕС към Балканите е увеличеното влияние на Русия в региона, което предизвика и реакцията на косовският министър на външните работи Беким Чолак.

Тази теза се потвърждава и от битката между Русия и Запада за Сърбия и останалите балкански държави, която в последно време се възобнови.

Москва реагира спокойно на новото сближаване между Брюксел и Белград. В тази връзка неотдавна говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че постигнатото споразумение между Белград и Прищина означава и скорошно започване на преговори на Сърбия за интеграция в ЕС.