Европейският съюз ще намали инвестициите си на Балканите, в страните от Източното партньорство и в Северна Африка, съобщи евродепутатът Ивайло Калфин.

Той беше назначен за докладчик на Европейския парламент по мандата за работата на Европейската инвестиционна банка през 2014-2020 г. в държавите, които не членуват в ЕС.

До 2020 година ЕИБ ще разполага с 25 млрд. евро от европейския бюджет при 29.5 млрд. евро за 2007-2013 г. От това годишното кредитиране от ЕИБ ще се свие от средно 4.2 млрд. на 3.6 млрд. евро.

"Става дума за 5 млрд. евро, но те означават видима промяна в размаха на работата на инвестиционната банка. С бюджета си ЕС дава политическа гаранция, с която ЕИБ може да отпуска кредити. Намаляването на гаранцията означава по-малко кредити. Освен това ЕИБ финансира успоредно с ЕС, като смесването между грантове и заеми ги прави по-достъпни", коментира Ивайло Калфин.

От намаляването на бюджета ще пострадат всички операции на банката извън ЕС. За страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), възможностите на банката за кредитиране от 1 млрд. евро годишно ще се свият до 570 млн. евро.

Държавите от Северна Африка, които разчитаха на финансиране от 1.7 млрд. евро годишно, също ще пострадат чувствително.

Парламентът ще търси възможности за намаляването на щетите. Например пренасочването на 200 млн. евро от Инструмента за предприсъединяване би позволило увеличаване на таваните за финансиране на страните кандидатки за ЕС с 5 млрд. евро. Тъй като едно евро от бюджета на ЕС позволява до 20-25 евро финансиране от ЕИБ.

Европейските лидери се договориха през февруари бюджетът на ЕС за следващите 7 г. да бъде намален до 960 млрд. евро при първоначално заявени нужди от 1.033 трилиона евро.