Европейският съюз се кани да затвори границите, ако кризата с Гърция ескалира. За това предупреждава австрийският ежедневник Der Standard. Информацията идва от източник от Европейския съвет, чието име не се назовава. Той съобщава, че в момента няколко държави чертаят план, който да даде възможност за бързо връщане на строгия граничен контрол първо в съседните на Гърция страни, а после и във вътрешността на съюза.

Не става ясно, които са държавите, обмислящи подобни ограничения, но източникът посочва, че мотив да посегнат към тях са страховете от нелегална миграция през Гърция. Държавата има стратегическо географско положение и при отслабване на контрола по границите й заради политическата и икономическата криза в страната, в нея могат лесно да проникнат имигранти от Турция или източното средиземноморие. В момента броят на нелегалните имигранти, живеещи в Гърция, се смята, че е над един милион души.

"Вече има обсъждане на възможните мерки за пресичане на тази опасност" и "всички държави се подготвят за тази възможност", заявява източникът на австрийския вестник. Още през миналата година британският вестник Daily Telegraph съобщи, че Великобритания има план, при срив на еврото да затвори моментално границите си.

Затварянето на границите може да се извърши на етапи, в зависимост от нивото на заплаха за обществения ред и сигурността. Първият етап би могъл да представлява въвеждане на физически контрол на границите със съседните държави. След първите 30 дни от прилагането на тази мярка, Съветът на министрите ще трябва да излезе с решение как да се процедира по-нататък.

Der Standard посочва, че за разлика от много дебатираният изход на Гърция от еврозоната, затварянето на граници не би било такъв проблем за партньорите. Проблем би било ако такава ескалацията на напрежението се появи в рамките на следващите месеци, защото тогава туристопотокът за и от Гърция е огромен. Средно по 16 млн. туристи пътуват до Гърция, като най-много от тях посещават страната през лятото, завършва австрийският вестник.