Анкета, проведена от Българската стопанска камара, провери нагласите на хората по въпроса: "Трябва ли държавните служители да внасят лични осигурителни вноски?". "Да!" е отговорът на 93% от участвалите в допитването.

Българската пенсионна система е изградена на така нареченият солидарен принцип, при който от осигурителните вноски на настоящите работещи се изплащат пенсиите и всякакви други обезщетения и социални плащания на пенсионери, хора в неравностойно положение.

Всеки месец частният работодател внася в Националния осигурителен институт осигуровките за своите работници. Ако не го направи в срок, дължи лихви за просрочие. (Нещо, което не се отнася за Държавата, в качеството й на работодател!).

Работещите в частния сектор всеки месец внасят в НОИ (по-точно работодателят им го прави вместо тях, като им прави съответните удръжки от заплатата) лични осигурителни вноски.

Веднъж на три месеца от държавния бюджет се внася в НОИ трансфер с дължимите за работещите в администрацията осигуровки, вкл. за личните осигурителни вноски на служителите. Тоест един зает в администрацията струва на бюджета, например, 1000 лв., в които влизат заплатата, осигуровките за сметка на работодателя и осигуровките "за сметка" на служителя.

Осигуровките за всеки зает в частния сектор се разпределят в съотношение 60:40 между работодателя и работника.

Осигуровките за държавните служители са в съотношение 100:0 - 100% се поемат от държавата, т.е. от данъкоплатеца!

Имайки предвид всички тези обстоятелства, от БСК предлагат да се извърши промяна, по силата на която осигуровките за държавните служители да се поемат не от републиканския бюджет, а от бюджетите на съответните ведомства. Това ще ги дисциплинира и ще стане доста по-ясно кое ведомство колко струва на данъкоплатеца.

Ведомствата да превеждат в НОИ дължимите осигуровки всеки месец (както правят това частните работодатели!). В противен случай, да дължат наказателни лихви, както по закон това се отнася за всички работодатели.

Държавните служители да започнат да внасят лични осигурителни вноски, както го правят всички останали заети. За целта еднократно да им се увеличат възнагражденията, така че да не почувстват спад в доходите, вследствие новите условия.

Какво ще промени това? Служителят ще продължи "да струва" на бюджета (т.е. на данъкоплатеца) същите 1 000 лв., но досегашните "лични осигурителни вноски за сметка на служителя" (които до този момент е поемала държавата) да се включат в неговата заплата. Т.е. заплатата му да се повиши еднократно. За сметка на това, служителят да започне върху тези пари да внася лични осигуровки.

В същото време бюджетът няма да увеличи разходите си, заетите в обществения сектор ще запазят размера на доходите си, НОИ ще получава редовно приходи от личните осигуровки на бюджетните служители и от по-ритмичните плащания (всеки месец, а не веднъж на тримесечие) от всяко ведомство, ведомствата ще бъдат дисциплинирани и ще излязат на светло реалните им разходи (реалната им издръжка от страна на данъкоплатеца). Освен това субсидията от републиканския бюджет към бюджета на НОИ ще се намали чувствително, а пенсионната система ще се стабилизира.