В България, високите субсидии за електроенергията от възобновяеми източници значително увеличиха разходите за възлагане на обществени поръчки за електроенергия. Въз основа на това, и на покачването на цените за крайните клиенти от ДКЕВР през юли 2012 г., се стигна до социална несигурност и демонстрации в текущия отоплителен период, пише в междинния доклад на EVN за първото тримесечие на финансовата година.

 

От дружеството очакват предстоящите парламентарни избори в България, да се превърнат в основа за нормализиране и посочват, че законовите разпоредби, уреждащи възобновяемата енергия, изискват възстановяване на тези допълнителни разходи от крайните клиенти.

 

EVN също така отчита, че подобно на първото тримесечие на 2012 г., зимата в началото на 2013 г. е значително по-мека в сравнение с предходната година.

 

Въз основа на текущата гледна точка и предвид настоящите неблагоприятни икономически условия в енергийния сектор, EVN очаква резултатите от оперативна дейност и нетната печалба за 2012/13 да бъдат под нивата от предходната година.

 

За това ще повлияят и повишените амортизационни разходи на компанията, както и намалението на цените на електрическата енергия и природния газ в Австрия от 1 януари 2013 г.

 

Австрийската компания, която държи пазара на електроенергия в Югоизточна България, отчете 4.3% спад на приходите си до 794 млн. евро за първото тримесечие на финансовата година /септември-декември/. Вследствие, нетната печалба на групата е намаляла с 21.8% до 71.5 млн. евро.