EVN няма да извърши плащане към НЕК, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на компанията за доставки на ток. Това става ясно от съобщение, разпространено от пресцентъра на компанията.

Според EVN "въпросната сума", която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране настоява да бъде изплатена на НЕК, всъщност е дължима на дружеството за покупка на зелена енергия за периода 1 юли 2012 - 31 юли 2013 г.

"Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на "EVN България Електроснабдяване" да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК. С цел отхвърляне на всякакво съмнение, "EVN България Електроснабдяване" няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, тъй като вече е заплатила въпросната сума през посочения по-горе период, в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители", категорични са от електроразпределителното дружество.

Днес изтича срокът и за Енерго про. Вчера бе крайният срок за ЧЕЗ, които също не извършиха плащане.