Средната сметка за парно за януари в Пловдив ще е по-ниска в сравнение с тази за същия месец на миналата година. Причината е по-топлото време, както и по-ниската цена на топлоенергията. От 1 април 2012 до 1 януари 2013 г.  тя е намаляла с около 20 процента.

Това съобщи председателят на управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер. По думите му януарските фактури за тока ще са в границите на нормалното, тъй като няма промени на отчетния период. Заради почивните дни през декември при някои клиенти се е получил по-дълъг срок. По-високите декемврийски сметки за електричество Золфелнер обясни и с по-ниските температури, повишената консумация, както и с поскъпването на битовия ток с 13,6 на сто от 1 юли 2012 г.

От EVN отчитат, че през миналата година е имало увеличение със 17 процента на клиентските жалби във връзка с еленергията спрямо 2011 г.  Повечето са били от планинските райони заради аварии с тока.

Жалбите за парното са намалели с 29 процента през 2012-а. Тридесет и два блока в Пловдив са се отказали от ТЕЦ-а, но други 34 са се вързали към него.

Золфелнер съобщи, че дружеството все още не е готово с исканията си за нови цени на тока и парното от 1 юли 2013, тъй като се чака нова наредба от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На 28 февруари EVN ще публикува предложенията си за тарифите, а до 31 март трябва да ги внесе в ДКЕВР.

За тази година дружеството е планирало 16, 7 милиона лева инвестиции за Пловдивска област в сферата на електроразпределението. Други 13,1 милиона лева са предвидени за топлоснабдяването.

За първи път в България EVN стартира проект, с който „Топлофикация” в Пловдив ще започне да продава студ.  Услугата се нарича „Smart Cool” и ще е с 20 процента по-евтина от стандартния начин за охлаждане. Кметството в „Тракия” ще бъде първата публична сграда, която ще купува преобразувана охлаждаща енергия от компанията.