Австрийската компания EVN планира да изплати през тази година дивидент в същия размер, както и през миналата, въпреки че очаква спад с 40 на сто на нетната печалба, който се дължи отчасти на проблемите в България, съобщава Reuters.

"Искаме да се придържаме към нашата стабилна дивидентна политика", коментира главният изпълнителен Петер Лайр, след като компанията отчете 38% спад на нетната печалба в първата половина на финансовата година.

EVN, която осигурява доставки на електричество, газ, питейна вода и други услуги в Австрия и в Източна Европа, изплати дивидент от 0.42 евро за предходната финансова година.

Австрийската компания заяви във вторник, за първото финансово полугодие продажбите са паднали с 2 на сто до 1.65 милиарда евро, а нетната печалба е намаляла до 132 млн. евро, основно поради еднократни фактори.

Понижението се дължи на проблеми с екологични проекти в Москва и Виена, както и на регулаторната политика на властите в България.

Реално печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е намаляла само с 2 на сто до 212 милиона евро, и се очаква да остане "относително стабилна" през цялата година.

Акциите на EVN, които поевтиняха с 11% от началото на годината, вчера поскъпнаха с 0.3%, до 9.97 евро.