Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви подкрепата си за издаването на еврооблигации, които ще са от полза след време за целия европейски валутен съюз

"След като еврозоната създаде необходимите инструменти за гарантиране както на интегритета, така и на икономическата дисциплина, емитирането на общ европейски дълг ще бъде естествена стъпка, която ще е от полза за всички", коментира Барозу в годишната си реч пред Европейския парламент. Той поясни, че еврооблигациите ще бъдат "облигации на стабилността".

За тази цел те трябва да бъдат "създадени по начин, който възнаграждава тези, които спазват правилата и да ограничава онези, които не го правят".

"Комисията ще представи опциите за емитиране на европейски облигации на стабилността в идните седмици", каза Барозу. "Някои от тези възможности ще могат да бъдат задействани в рамките на съществуващия европейски договор".

Така държавите членки ще могат "да се възползват изцяло от предимствата на по-голям единен пазар при емитирането на суверенен дълг", счита Барозу.

Еврооблигациите са поредният разделителен камък в европейската градина. Докато Италия и Гърция ги подкрепят, а Франция не ги отхвърля, Германия им се противопоставя твърдо.

В речта си пред европейските депутати Барозу заяви още, че Гърция "ще остане в еврозоната", но това значи, че ще трябва да изпълни всички свои ангажименти за реформа изцяло и навреме.

Той подчерта, че страните-членки на валутния съюз са се ангажирали да се подкрепят взаимно и да проявяват солидарност към Гърция.