Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова всички демократични политически партии в България да постигнат консенсус и да работят заедно за нормализиране на обстановката в страната. Той добави, че събитията в България се следят със загриженост, не са добри, а протестите показват, че има нужда от продължаване на Механизма за сътрудничество и проверка. Барозу каза това след срещата с премиера Пламен Орешарски, който е на двудневно посещение в Брюксел.

В прав текст Жозе Барозу каза, че е време да се сложи край на поляризацията на българското общество:

„Важно е докато партиите се борят за власт, да има минимум национален консенсус по общите въпроси на страната. Най-важните институции, най-важните принципи, не трябва да бъдат поставяни под въпрос от която и да е от страните в политическия спектър. Искам още един път, както съм правил и в други ситуации - искам да призова всички демократични сили и обществото в България, да покажат решимост за добруването на страната, да бъде постигнат някакъв вид консенсус, който ще бъде за доброто на България и със сигурност за доброто на Европейския съюз, за стабилността и просперитета. Това е призивът ми към всички политически сили, които ги е грижа за бъдещето на България".

Барозу е призовал Пламен Орешарски да се провеждат широки консултации преди назначаването на хора на високи постове. Според председателя на Европейската комисия полемиката около назначаването на шефа на ДАНС е показала нуждата от реформи в страната, а демонстрациите са показали дълбочината на загриженост в българското общество за върховенството на закона.

И Барозу, и Орешарски определиха разговора като полезен.

„Уверих го, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално-икономическата сфера", заяви Пламен Орешарски.

При влизането си в Европейската комисия Орешарски беше посрещнат от демонстриращи българи, които подкрепят протестите в България. Следобяд премиерът ще има среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.