България е на предпоследно място в целия ЕС по рационално управление на отпадъците, сочи доклад на Еврокомисията. Сред страните-членки зад нас е само Гърция, която според данните на експертите в Брюксел депонира повече от 80 процента от отпадъците.

Докладът на Еврокомисията е базиран на 18 критерия за добри практики при управлението на битовите и промишлените боклуци. Слаби или несъществуващи политики за предотвратяване на депонирането на отпадъци, липса на стимули за избягване на тази практика и неадекватна инфраструктура са най-честите изводи за класираните на последните места държави, сред които освен Гърция и България са още Малта, Литва и Румъния.

На върха на класацията сред страните-членки, които управляват най-добре отпадъците, са Австрия, Холандия и Дания.

"Резултатите от изследването потвърждават най-лошите ми опасения", коментира еврокомисарят по околната среда Янез Поточник пред електронното издание "European Voice".

Положението е толкова лошо, че се налага Еврокомисията да подготви специални "пътни карти" за промени в начина на управление на отпадъците в класираните на последните десет места страни-членки. Документите, включително и този за България, ще бъдат обсъждани през есента, като началото ще бъде на форум на 19 септември в Прага.