Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че планираното търговско споразумение между Украйна и Европейският съюз ще бъде приложено от началото на 2016 г.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще ограничи достъпа на Украйна до ключови руски пазари, ако Киев въведе която и да е част от споразумението с ЕС, пише Reuters.

"Има ясно съобщение от Европейският съюз, от държавите членки, от украинците..., че сделката ще се прилага от началото на 2016 г.", каза Малмстрьом преди среща на европейските министри на търговията.

Прилагането на споразумението ще стартира с година по-късно от планираното, а Русия иска забавянето му с поне още толкова.

ЕС вече заяви, че е готов да обсъди притесненията на Москва и по-късно този месец ще проведе среща представителките на Русия и Украйна.

Според източник от Брюксел Кремъл иска от споразумението да бъдат изключени повече от 2 000 украински продукта, които отговарят на условията за безмитен внос в ЕС.

В същото време руски компании се опасяват, че няма да могат да изнасят стоки за Украйна, след като страната приеме по-високите европейски стандарти като част от прилагането на споразумението.