12:50 часа

 

Протести разтърсват днес Европа от Лисабон до Берлин. Германските профсъюзи решиха да проявят солидарност със стачниците в Испания и Португалия. В цяла Германия тази сутрин имаше протестни шествия.

 

Михаел Зомер, ръководител на DGB, един от най-големите синдикати в Германия, който организира демонстрации в няколко града, призова политиците да обърнат повече внимание на социалните дисбаланси.

 

Политиките на строги икономии, не работят ... Да се опитваш да се справиш с кризата със съкращения не само е погрешно, но е направо опасно“, каза Зомер.

 

Канцлерът Ангела Меркел, която е родена в Източна Германия каза, че приветства протестите и добави: „Аз прекарах 34 години от живота си в страна, където не можеше да се протестира“.

В Белгия започна национална стачка в железопътния сектор, като демонстрантите блокират линиите на влаковете.

Във Франция синдикатите организират 130 протестни шествия днес, в израз на съпричастие с трудещите се в цяла Европа. Френските профсъюзи в обща декларация заклеймиха мерките за икономии, които „водят Европа към стагнация и даже към рецесия“ и засилват социалното неравенство.

Най-голямата синдикална организация във Великобритания - TUC, обяви, че е подготвила петиция до Европейската комисия, в която иска от промяна на политиката за справяне с икономическата криза в региона. В Лондон също се провежда протестно шествие срещу строгите икономии.

Испания и Португалия са парализирани от общи стачки. В Италия център на протестите стана Флоренция, където се провежда голяма демонстрация срещу антикризисната политика на европейските правителства. В Атина транспортът спира от обяд за три часа днес, заради протестите.

09:58 часа

Работниците в Испания и Португалия ще проведат днес безпрецедентен координиран протест срещу мерките за икономии и повишаването на данъците, спирайки наземния и въздушния транспорт, съобщава Reuters.

Синдикатите в Гърция и Италия също планират протести и стачни действия в „Европейския ден за действие и солидарност“.

Според лидера на най-големия профсъюз в Испания, международната координация на протестните действия показва, че „ние сме изправени пред исторически момент в развитието на Европейския съюз“.

Един от заявилите участие в инициативата коментира пред Reuters: „ние излизаме на протест, защото те игнорират човешките ни права. Хората губят работата си и обедняват, а те вдигат данъците“.

В Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, безработица, засяга една четвърт от трудоспособното население, а правителството води политика на съкращения на бюджетните разходи и увеличения на данъците, за да изпълни наложените от ЕС изисквания за бюджетен дефицит.

Подобно е положението и в останалите държави в Южна Европа. Протести против строгите мерки на икономии обаче днес ще има и в Германия, Белгия, Франция и Полша.