Банкерите се оказват по-големи оптимисти от политиците за 2015 г. Икономиката на България ще порасне с 1.5%, сочи анализ на Уникредит Булбанк. Това е почти двойно повече от ръста, заложен от правителството в бюджетната рамка - 0.8%. Лихвите по депозитите ще падат още, а потребителските цени ще са кротки, очакват банкерите.

"По-доброто усвояване на средства от ЕС, ускоряването на структурните реформи на някои важни фронтове в комбинация със спада в цените на горивата и отказът от прекалено агресивно затягане на фискалната политика ще са основните фактори за икономическия растеж през 2015 г.", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на банката.

Спадът в цените на суровия петрол на международните пазари ще има благотворен ефект у нас - и за икономиката, и за семейните бюджети. Като се има предвид, че около 13% от бюджетите на българските домакинства са разходи за енергия и че почти една трета от продукцията в промишлеността идва от енергоемки производства, евтините горива ще имат осезаем принос за растежа на българската икономика през тази година. Този ръст ще се материализира основно през канала на увеличаване на покупателната способност на доходите на българските домакинства, обяснява финансистът. 

По-ниските цени на суровия нефт ще намалят с около 400 млн. евро, или към 800 млн. лева, разходите на България за внос на енергоизточници и това значително ще подобри търговското салдо на страната ни и ще намали изтичането на валута. Отново петролът ще е главен виновник за запазване на тенденцията от миналата година за дефлация - потребителските цени ще намалеят със символичните 0.4%.

Надолу ще вървят и лихвите по депозитите. Това ще насърчи спестителите да търсят по-доходоносни сфери за своите пари и "макар и във все още скромни пропорции ще насърчи инвестициите на бизнеса и потребителските разходи на домакинствата", коментира Павлов. В същата посока ще влияят и ниските лихви по кредитите. 

В друг анализ, разпространен също вчера, Пощенска банка прогнозира край на падащите лихви по потребителските кредити тази година. 

За жалост износът няма да играе ролята на мощен двигател на икономиката ни през 2015 г. Въпреки прогнозите за по-слабо евро не можем да очакваме твърде много по отношение на темповете на възстановяване на експорта, сочи анализът на Уникредит Булбанк. Една от основните причини е, че икономиките на основните ни търговски партньори от ЕС не са в добра форма. 

Нарастването на геополитическите рискове също е пречка. 

"В същото време търсенето на инвестиционни стоки в Китай показва признаци на отслабване, което е лоша новина за Германия, а с това и за България - доколкото у нас работят компании, които са част от немските производствени вериги за създаване на високотехнологични инвестиционни продукти", коментира Кристофор Павлов.