Европейската комисия наложи глоба от 561 милиона евро (730 милиона долара) на Microsoft, защото компанията не е осигурила на клиентите право на избор на интернет браузър.

Комисията съобщи, че санкционира компания, защото не е отговорила на предишно оплакване на ЕС, което прави нарушението много сериозно.

През 2009 г. ЕК изиска от Microsoft да предостави на клиентите избор на уеб браузър до 2014 г. след оплаквания, че ги ограничава до собствените си продукти.

"Правно обвързващите ангажименти, постигнати чрез антитръстовите решения, играят много важна роля в нашата правоприлагаща политика, защото позволяват бързи решения на проблемите с конкуренцията", коментира еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния. "Тези решения изискват стриктно спазване. Неспазването им е много сериозно нарушение, което изисква съответна санкция".

Според ЕК за периода от пускането на Windows 7 през май 2011 г. до юли 2012 г. около 15 милиона клиенти не са имали право на избор на уеб браузър. От Microsoft са посочили, че това се дължи на технически проблем.

Microsoft вече беше глобена през 2008 г. с 860 милиона евро, заради неизпълнение на наредба за споделяне на продуктова информация с конкурентите си, по отношение на съвместимостта на техните продукти с операционната система Windows. Най-голямата антитръстова глоба досега, налага в ЕС, беше за Intel. През 2009 г. компанията беше глобена с 1.06 милиарда евро. /AP/