Европейската комисия възнамерява да предложи увеличаване с 600 млн. евро на средствата в областта на миграцията и границите през 2016 г.

Те ще бъдат в допълнение към 780-те милиона евро, планирани за извънредната схема за преместване на бежанци.

Очаква се новите средства да подпомогнат най-силно засегнатите от бежанската вълна държави и т. нар. „горещи точки“.

В текста се казва още, че се очаква непосредствените съседи на Европейския съюз също да получат повече средства за справяне с наплива от имигранти. За две от най-засегнатите държави от бежанската вълна на Западните Балкани – Сърбия и Македония, Комисията предвижда предоставянето на допълнителни 17 млн. евро.

„Комисията подготвя допълнителен пакет в размер на 17 милиона евро, тъй като в краткосрочен план е малко вероятно потокът от бежанци, преминаващи през региона на Западните Балкани, да спре”, се казва в текста.

Сред другите съседи на ЕС, които също усетиха бежанската криза, е и Турция. Средствата, предвидени за нея, ще достигнат до 1 млрд. евро за периода 2015 г. - 2016 г. Страната вече е получила 176 млн. за справяне с миграцията и подпомагане на бежанците.

„Успоредно с тази значителна финансова подкрепа Комисията започна всеобхватен диалог с Турция относно миграцията във всичките ѝ аспекти, включително регистрация, обратно приемане и връщане, по които Турция трябва да предприема по-ефективни действия”, се казва в документа.

Европейският съюз също така предоставя и средства за сирийското население, разселено в рамките на собствената си държава.

Брюксел предвижда общо 3.9 млрд. евро за хуманитарна и икономическа помощ за стабилизиране и развитие на ситуацията с изселниците в Сирия, Ливан, Йордания, Ирак, Турция и Египет. /БГНЕС/