Европейската комисия официално подкрепи плана за дейността на ПИБ. С него от ЕК одобряват и държавната подкрепа под формата депозит от 900 млн. лв. на финансовото министерство в банката.

Приетият от ЕК план за ПИБ налага засилен надзор над големите кредитни експозиции, представляващи над 0.5% от кредитния портфейл, или над 10% от капитала на банката.

Това означава, че всяка промяна на условията или предоговаряне на кредитите трябва да става само след задълбочен анализ на цялото кредитно досие и представена прогноза, доказваща възможността заемът да се обслужва.

Към тази процедура ЕК добавя и редовна преоценка на обезпеченията. Поне веднъж годишно ще бъде правен преглед на цялото кредитно досие, а на всеки три месеца ще се извършва мониторинг.

Процедурата по наблюдението на дейността на банката ще се извършва от независима компания, която ще се отчита директно на Европейската комисия, без да съгласува своите доклади с ПИБ.

Брюксел ще упражнява пряк надзор над банката до окончателното изплащане на отпуснатите от държавата средства, планирано за май 2016 г. Контролът ще се осъществява от специален надзорник, който от името на ЕК следи за спазването на плана.

Банката е задължена да му оказва пълно съдействие и да му предоставя нужната информация включително и достъп до цялата документация. От своя страна той всяко тримесечие ще изготвя доклади и ще осъществява мониторинг над корпоративното управление на банката.