Европейската комисия реши да съди отново Германия пред Съда на Европейските общности, за да отмени точка в законодателството си, която защитава автомобилния концерн "Фолксваген" срещу опитите за купуването му, предаде БГНЕС.

Комисията, която бди за конкуренцията в ЕС, обвинява Германия, че не се е подчинила на предишно решение на съда, който счете за незаконно правото на блокаж на Долна Саксония в капитала на Фолксваген.

ЕК счита, че тази разпоредба, даваща право на блокиране на акционер, притежаващ 20% от капитала на компанията, какъвто е случаят с Долна Саксония, нарушава свободата на движение на капитали в ЕС.

През 2007 г. Комисията се обърна към съда, който отсъди в нейна полза, като счете за незаконни три разпоредби на "закона Фолксваген", приети в Германия след приватизацията на автомобилния концерн през 1960 г.

Германските власти внесоха поправки в закона през 2008 г. и отмениха първите две разпоредби за представителството на държавните власти в Надзорния съвет на компанията и определяне на таван от 20% на правата за гласуване, независимо от притежаваната част от капитала.

Но третата точка за правото на вето не беше отменена, тъй като властите счетоха, че забраната й е свързана с втората точка. Не така смята обаче Комисията, според която разпоредбата е независима от другите две и трябва да бъде отменена.