Европейската комисия ревизира прогнозата си за икономически растеж и очерта очакване за още по-голям ръст в 16-те страни от еврозоната спрямо предварително набелязания. Това се случва в момента, когато на пазарите сковават страхове за дълговите проблеми на страни от зоната, особено след спасителния план за Ирландия.

От комисията заявиха, че очакват общ растеж от 1.7%, което е почти двойно повече от прогнозираните по-рано 0.9% растеж. За 2011 година предположенията остават непроменени на ниво ръст от 1.5%. Според комисията намалението на растежа през 2011 година спрямо предходната 2010 година ще се дължи на ефекта от строгите мерки по затягане на бюджетната дисциплина в страните от еврозоната.

Според комисаря Оли Рен възстановяването на икономиките в момента е въздържано и правителствата трябва да продължат с действията си, за да се справят с публичните финанси. Турбуленциите на пазара на държавни дългове допълнително подсилват тезата за решителни действия от страна на държавите, каза още Рен.

Ревизираната прогноза се появи малко след като стана ясно, че индикаторът, проследяващ икономическите сантименти в еврозоната, е подобрил нивото си от 103.8 през октомври на 105.3 през месец ноември. Причина за това са продължаващите положителни процеси в сектора на услугите и леката промишленост.

Нарастването на индекса бе по-голямо, отколкото анализаторите очакваха. Така получават тежест коментарите, че Европа е стъпила на твърда почва по пътя си към възстановяването, въпреки дълговата криза.

Данните за ноември показват, че проблемите на Ирландия и други страни от периферията на еврозоната не ще попречат на общия икономически растеж. Ключово за това възстановяване е представянето на Германиая, която се очаква, че ще продължи да отчита бурни ръстове и през следващите месеци заради интензивния си износ. Много важни за постигането на очаквания растеж са и потребителските разходи, намаляването на безработицата и увеличаването на заплатите.

Позитивните очаквания обаче не променят позицията на Европейската централна банка по отношение на основния лихвен процент и той остава на рекордно ниското си равнище от 1%. АP