Европейският съюз наложи вето на сливането между Deutsche Boerse и Ney York Stock Exchange. Така усилията по създаването на глобален играч се оказват безплодни, съобщава агенция Блумбърг. Новината наняса тежък удар върху плановете за създаване на базирана в Европа глобална борса, която можеше да наложи унифициране на търговията и повече прозрачност. Макар сигналите за това, че Брюксел не е склонен да одобри брака между двете борси, надежда имаше до последно, тъй като повечето регулаторни институции в държави-членки на Европейския съюз, а и в САЩ, дадоха благословията си и не счетоха, че борсовият мастодонт би застрашил конкуренцията в този бизнес.

Намеренията им биват осуетени със забрана, издадена от Европейската комисия. Тя възразява срещу така планираната бизнес комбинация. Причината е, че осъществяването й ще попречи на ефективната конкуренция на останалите участници на пазара. Преди месеци пък анализатори повдигнаха въпроса със застрашената национална сигурност при появата на подобни борсови гиганти.

Немската Deutsche Boerse се договори да придобие съперника си в Ню Йорк срещу $ 9.5 млрд. Новината за това бе съобщена през месец февруари миналата година. Идеята на сливането бе да се консолидира бизнеса, да се създаде голям играч на пазара и да се постигнат икономии на разходите от мащаба.

Индикации, че сделката може и да не получи разрешение от регулаторните власти, се появиха преди няколко месеца. Това наложи изпращането на делегация до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, както и до прибягването до услугите на професионални лобисти. Срещи и разговори с официални лица по тази тема имаше и по време на годишния икономически форум, който се проведе в швейцарския курорт Давос преди седмица.

Реакцията на Дойче бьорзе по случая е придружена с израз на дълбоко разочарование. Днес е черен ден за Европа и за бъдещето й като конкурентоспособна на глобалните финансови пазари. Решението на Европейската комисия е базирано на нереалистични прогнози, базиращи се на остарели дефиниции за пазара, които не съвпадат с природата на глобалните пазари по отношение на търговията с деривативни инструменти. Извън регулираните пазари за деривати, които са много съществена част от  дейността на всяка борса, остават съвършено изключени, ето защо намираме решението на комисията за погрешно. Нещо повече - то показва необходимостта от допълнение на настоящите регулативни норми. Със своето решение Европейската комисия взема прави обратното на онова, което комисията в Чикаго направи през 2007 година, когато бе одобрено сливането на CME и CBOT, създавайки глобална борса за търговия с деривативни инструменти.

Рето Франциони, главен изпълнителен директор на Дойче бьорзе допълва официалното становище на компанията, че със забраната си Европейската комисия осуетяват възможността за базирана в Европа борсова групировка, която можеше да позволи унифицирането на търговията, налагането на стандартизирани пазари, на които да има повече прозрачност. Борсата във Франкфурт разполага с необходимото, за да продължи да се разраства и да носи по-големи успехи, дори и сливането с NYSE да не се осъществи.

Решението на Европейската комисия се различава от становището по сделката, изказано от други регулатори в страни-членки на Европейския съюз.  Властите в Германия, Люксембург, Франция и в САЩ се произнесоха положително и дадоха зелена светлина за сключване на сделката. Одобрение на инициативата имаше и от мнозинството от акционерите в двете борси.