След като одобри доклада за промишлените, енергийните и други аспекти на шистовия газ и петрол от комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, комисията по околна среда, обществено здраве и безопастност на храните, прие доклад за въздействието върху околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов петрол.

 

С гласуваните изменения бяха наложени редица регулации за енергийната индустрия, добиваща шистов газ в Европа. Най-важните от тях, предложени от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, са следните: без финансиране от ЕС за изследване и иновации; задължителна оценка за въздействието върху околната среда; фракинг течностите да се считат за опасен отпадък; забрана на фракинга в зони с питейна вода; задължително "екологично изпълнение" срещу изпускани емисии метан и други.


Мотивите за това са опасенията, свързани с въздействието на добива на шистов газ и шистов петрол върху околната среда. Тези опасения се отнасят до евентуалното потребление на голямо количество вода, евентуалното химическо замърсяване на подземните водоизточници, особено на източниците на питейна вода, пречистването на отпадъчните води и рисковете за повърхностните води, съхранението на сондажен шлам, специфично за района въздействие, сеизмично въздействие, както и евентуални последици по отношение на емисиите на парникови газове.

 

Българския евродепутат Кристиян Вигенин коментира, че добивът на шистов газ трябва да бъде изцяло забранен, но приемането на доклада също е стъпка в правилната посока, тъй като "поставя ограничения и стандарти, които се очаква да бъдат спазвани в страните, където този добив е разрешен".

 

Реално гласуваните от ЕП ограничения правят фракинга на територията на ЕС почти невъзможен, заради високата гъстота на населението.