Европейският съюз може да повдигне официални обвинения срещу "Газпром" в резултат на започналото антимонополно разследване. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния в Литва, която е ротационен председател на ЕС.

Той направи този коментар две години след първите внезапни обиски на офиси на дъщерните компании на газовия холдинг в ЕС и 13 месеца след започването от Европейската комисия на официалното антимонополно разследване срещу руския доставчик.

ЕК подготвя документа със своите претенции, каза той, докато произнасяше реч по случай европейския ден на конкуренцията, който се отбелязва днес.

Именно по искане на Литва ЕК стартира на 4 септември 2012 официално антимонополно разследване срещу "Газпром", която, според наблюдателите, ще се проточи във времето заради слабите обвинения.

Еврокомисарят заяви, че Брюксел изучава бизнес практиките на "Газпром", който е заподозрян със злоупотреба с доминиращо положение при доставките на газ в Централна Източна Европа.

"Работим по молбата на Литва, която приехме след проведеното от нас предварително разследване. След началото на официалното разследване работим много активно", каза Хоакин Алмуния и добави, че то се провежда в Прибалтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България.

"Всяка компания, работеща на единния европейски пазар, независимо от това, къде се намира трябва да играе по нашите правила. Подозираме "Газпром", че е пречил на свободното транспортиране на газ през територията на страните-членки на ЕС, диверсификацията на източниците на доставка на газ и налагането на несправедливи цени на купувачите", каза