Европейските кредитори ще облекчат дълга на Гърция, ако правителството на страната успее да спазва условията на третия спасителен пакет, заяви комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

"Еврогрупата вече обсъди проблема", каза Московиси пред радио RMC, цитиран от Bloomberg. "Ние се договорихме да се намалят лихвите и да се удължи падежът на дълга. Това е нещо, което може да се направи, когато му дойде времето, след договарянето на една добра програма за развитие и помощ."

Изказването му противоречи на позицията на Германия, че дискусията по облекчаването на плащанията по гръцкия дълг все още продължава.

Международният валутен фонд нееднократно призова европейските лидери за намаляване дълговете на Гърция, което ще помогне за възстановяването икономиката на страната. Разбира се при условие, че МВФ не отписва гръцки активи, тъй като уставът му не позволява това.

Подобна е и позицията на Европейската централна банка. От ЕЦБ подкрепят облекчаване на условията по дълга на Гърция, но само от другите кредитори.

Така, реално единственият заемодател, който може да преструктурира гръцкия дълг в портфейла си е Европейският съюз.