Европейските министри на финансите определиха основните точки на споразумение, за единни действия при фалит на банки в ЕС, съобщи президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от CNBC, след 16-часови преговори в Брюксел.

Очаква се споразумението да въведе процес, по примера на спасяването на Кипър, при който първите потърпевши от фалита на дадена банка ще бъдат големите вложители.

 

След това, ако са необходими повече средства, ще бъдат използвани национални фондове. А при нужда от още средства ще се използва общ европейски целеви фонд, който ще бъде пуснат в действие през следващите 5-10 години.

 

А в краен случай за ограничаване на последствията от банковите фалити ще се взимат средства от Европейския механизъм за стабилност.

 

Последните две точки обаче предизвикаха остра реакция от Германия, най-голямата икономика в еврозоната и поради това с най-голям принос за спасителните усилия.

 

Политиците в Берлин се опасяват, че използването на общоевропейски средства ще доведе до безотговорност на национално ниво и ще накара германските данъкоплатци да финансират спасяването на чуждестранни компании и финансови системи.

 

Регулациите за фалити на банки са част от създаването на банков съюз в ЕС, с който да се предотврати нова финансова криза в региона.