Еврото и британският паунд прекъснаха позитивната си серия спрямо щатския долар от началото на седмицата, тъй като според пазарните участници неизвестните около днешните първи за годината срещи на ЕЦБ и Bank of England ще доведат до силна волатилност в кросвовете на единната валута и стерлинга.

За разлика от предходните две заседания не се очаква ново сваляне на основния лихвен процент от страна на континенталната монетарна институция, но увеличаващите се опасения за задълбочаване на дълговата криза могат да бъдат в основата на негативни коментари от страна на президента на ЕЦБ.

От началото на новата седмица се заговори за понижение на кредитния рейтинг на Италия, след като агенцията Fitch намекна, че текущото финансово състояние на страната не отговаря на настоящата оценка за държавните й финанси.

Именно подновените спекулации около третата най-голяма икономика в региона може да бъдат в основата на неблагоприятен тон в изказванията на ръководителите на европейската монетарна институция. Ако станем свидетели на подобен сценарий, натискът върху и без това слабо търсеното евро ще се засили и единната валута най-вероятно ще падне до нови многомесечни дъна спрямо долара.

Що се отнася до срещата на Bank of England, то е малко вероятно да наблюдаваме конкретни изненади по отношение на водената от институцията политика, въпреки че очакванията сочат неблагоприятно влияние на дълговата криза в Еврозоната и върху британската икономика. Няколко положителни данни през последните седмици обаче, свалиха за известно време напрежението върху централната банка, но според повечето икономисти и анализатори годината ще донесе редица предизвикателства за страната особено на фона на мерките за намаляване на бюджетния дефицит от местното правителство.

Освен заседанията на централните банки, значително влияние върху основните валути ще окажат и няколко първостепенни макроикономически индикатори от двете страни на Океана. Най-неблагоприятното развитие за еврото би било допълнително увеличаване на разликата между текущото състояние на европейската и щатската икономика, каквито фактори наблюдаваме през последните месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.2777; High – 1.2789; Low – 1.2660; Close – 1.2706

Продължаване на низходящия тренд минава през пробив на вчерашното дъно при 1.2660, след което ще се отвори път към 1.2587.
Близките съпротиви са разположени при 1.2727 и 1.2817.

GBP/USD
Open – 1.5482; High – 1.5490; Low – 1.5308; Close – 1.5327

Спрямо текущите нива първата по-сериозна подкрепа е разположена при 1.5270, като при неин пробив ще наблюдаваме засилване на движението към 1.50.
При корекция на вчерашното движение ще наблюдаваме тест на 1.5374 и 1.5499.

USD/JPY
Open – 76.84; High – 77.03; Low – 76.81; Close – 76.84

Долар/йена остана в рейнджа си от последните няколко дни, което запазва техническата картина непроменена. Близките съпротиви са разположени при 77.03 и 77.33, следвани от 78.03.


При подновяване на низходящия тренд ще наблюдаваме тест на 76.82 и 76.60, следвани от рекордното дъно при 75.30.