22.00 ч. българско време

Разочарованието на инвестиционната общност от методиката на оценяване устойчивостта на европейските банки не се отрази пагубно на еврото, както мнозина прогнозираха.

Малко след оповестяването на резултатите единната валута се търгуваше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2909 за € 1.

За момента, обаче, само инвеститорите в Ню Йорк могат да реагират на резултатите заради часът, в който бяха публикували. По-широк отзвук можем да очакваме едва в понеделник.

 

17.20 ч. българско време

Евро/долар консолидира на ниво в интервала 1.281.29 часове преди да станат ясни резултатите от стрес тестовете на 91 банки в еврозоната.

Малко преди финала на сесията в Европа, която ще пропусне т. нар. „момент на истината”, единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2821 за € 1.

Цената на нефта също остава под натиск. Лекият американски суров петрол се търгуваше на $ 78.70 барела, а сортът брент - $ 77.22.

 

16.50 ч. българско време

Слуховете около резултатите от стрес тестовете на 91 банки от еврозоната надделяха над добрите данни за бизнес климата в Германия и икономическия ръст във Великобритания през второто тримесечие на годината и еврото пак поевтиня спрямо долара.

Малко след откриването на сесията в Ню Йорк единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.2826 за € 1.

Още сутринта в един от големите испански вестници се появи информация, че няколко испански банки не са издържали проверката. От Goldman Sachs прогнозираха, че 10 от финансовите институции ще се провалят на стрес теста. А според последните слухове, тестовете са оценявали устойчивостта на банките на евентуалните им загуби от търговията с дългови книжа на страни от еврозоната, но не и устойчивостта им на загуби от експозициите им в рисков дълг.

Инвеститорите избягват рисковите активи непосредствено преди „моментът на истината” за банковата система в еврозоната и на стоковите борси нефтът поевтиня. Барел лек американски суров петро се котираше на $ 78.65, а сортът брент – на $ 77.22.

 

11.45 ч. българско време

Данните за бизнес климата в Германия изненадаха пазарите и еврото отново поскъпва срещу долара, въпреки несигурността около резултатите от стрес тестовете на 91 банки в еврозоната.

Малко след оповестяването на доклада на института Ifo единната валута скочи до ниво от $ 1.2933 за € 1, а около 20 минути по-късно се намираше на ниво от $ 1.2954.

 

10.45 ч. българско време

Търговията при валутната двойка евро/долар е силно волатилна и се води в тесни граници преди публикуването на резултатите от стрес тестовете на 91 банки в еврозоната.

Малко след отварянето на европейските пазари единната валута се котираше на $ 1.2877 за € 1.

Лекото отстъпление беше предизвикано от публикация в испанския вестник El Pais, според която няколко от спестовните банки в страната са се провалили на теста.

Разнопосочни са прогнозите за движенията на единната валута. Според някои анализатори, еврото отново ще тества 10-седмичния връх .3029. Според други, обаче, възможно е при по-лоши от очакваното резултати еврото отново да се срине срещу долара и да тества достигнатото 4-годишно дъно. Черният сценарий, обаче, се рисува само при вариант твърде много банки да имат нужда от колосална сума за рекапитализация.

Цената на нефта също е под натиск, но стои близо до достигнатия 11-седмичен връх. Барел лек американски суров петрол се котираше на $ 79.23, а сортът брент – на $ 77.70.

 

08.20 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола е над $ 79, като достига близо до 11-седмичен връх. Цената на петрола е дърпана нагоре от несигурността около стрес тестовете на европейските банки.

Лекият американски петрол се котира за $ 79.05 за барел, а нефтът сорт брент се търгува за $ 77.14 за барел.

На валутните пазари еврото е стабилно спрямо долара. Двойката се котира на ниво $ 1.2906 за 1 €.

Единната европейска валута задържа печалбите си от предишния ден, тъй като играчите очакват резултатите от стрес тестовете на банките. Резултатите от тестовете за устойчивост на европейските банки, които трябва да разкрият дълбочината на финансовите затруднения в банковата система на еврозоната, ще бъдат оповестени по-късно днес и резултатите ще дадат отговор на въпроса дали дълговата криза в Европейския съюз вече е преодоляна. Някои експерти прогнозират, че независимо от резултата ще настъпи смут.