Еврото остава силно към долара, след като инвеститорите са в очакване на новини от централните банки на САЩ и еврозоната. Курсът към този час е 1.3188, което е още по-голямч скок от сутринта.

На борсата в Лондон, която е една от малкото, които не са затворили заради празниците, водещият индекс FTSE 100 се покачва с 0.34% до 6 461 пункта.

Току-що излязоха и данните за PMI - индекса, проследяващ състоянието на леката промишленост на острова. Нивото му се е покачило от 48.6 пункта на 49.8 пункта през април, което е добра новина, след като Великобритания избегна тройнта рецесия.

Тази нощ излезе резултата за Китай, който показа спад в нивото на индекса от 50.9 пункта през март на 50.6 пункта и това автоматично се отрази негативно върху цената на петрола.

Другите новини, които вълнуват инвеститорите на стария континент, идват от Словения, чийто рейтинг бе понижен до статус "боклук" от Муудис. От Baa2 статусът бе свален на Ba1. Причината за това са съмненията, че заради влошените си икономически си показатели Словения може да е следващата след Кипър за спасяване, още повече, че вчера страната се отказа от предлагането на ДЦК, което бе планирала.

Събитие отвъд океана донесе и технологичният гигант Apple, който успя да пласира облигации за 17 млрд. долара, с което се превърна в първата компания, успяла да продаде толкова голямо количество корпоративен дълг. Предлагането включваше тригодишни облигации за 1 млрд. долара с плаващ лихвен процент, тригодишни облигации с фиксиран лихвен прозцент за 1.5 млрд. долара, петгодишни книжа с плаващ лихвен процент за 2 млрд. и петгодишни с фиксирана лихва за 4 млрд. Предложени бяха още 10-годишни облигации с фиксирана лихва за 5.5 млрд. долара и 30-годишни облигации с фиксирана лихва за общо 3 млрд. долара.
 

09:57 часа

Японската йена се засили през последните часове във валутната търговия. Еврото остава силно към долара, а петролът продължава да се представя колебливо заради сомнения в потенциала за постигане на задоволителен икономически растеж.

Много от борсите в Европа и Азия са затворени от днес заради празниците. Там, където имаше търговия през последните часове настроенията баха разнопосочни.

На Wall Street, където сесията стартира песимистично, финалът бе позитивен, макар и с малки покачвания за индексите.

Dow Jones Industrial Avg. се покачи с 0.14% до 14 839 пункта.
S&P 500 Index напредна с 0.25% до 1 597 пункта.
NASDAQ Composite Index добави 0.66% до 3 328 пункта.

На месечна база индустриалният индекс добави 1.8%, широкият се покачи с  1.8%, а високотехнологичният подобри нивото си с 1.9%.

На борсата в Токио водещият индекс се понижи с близо половин процент заради силната йена и заради лошите данни от Австралия и Китай, където ситуацията в леката промишленост се е влошила.

Nikkei 225 спадна с 0.44% до 13 799 пункта.

Фючърсите за лекия американски петрол с доставка през юни губят 9 цента до 99.41 долара за барел. Сортът брент поевтинява с 16 цента до 103.65 долара за барел.

Върху търговията с петрол в американската търговия негативно повлияха данните за увеличение на запасите от суровина в САЩ с 5.2 млн. барела през миналата седмица, което надхвърля очакваното от анализаторите покачване на запасите с 1.4 млн. барела.

Златото поскъпва с два долара до 1 469.40 долара за тройунция. Позитивно върху цената на благородния метал влияят очакванията на играчите за нови монетарни стимули от страна на централните банки, които трябва да реагират на незадоволителните данни за заетостта и икономическия растеж. 

Във валутната търговия еврото продължава да поскъпва до 1.3169 долара за единица от обединената валута.

Йената поскъпва към еврото до 128.27 йени за едно евро и към долара до 97.42 йени за долар.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!