Еврото поевтиня тази сутрин на валутните пазари, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че инвеститорите се опасяват да не би арестът през уикенда в Ню Йорк на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан да попречи на опитите за разрешаване на дълговата криза в еврозоната.

Единната европейска валута се разменяше тази сутрин в Токио срещу 1,4056 долара, срещу 1,4108 долара в петък вечерта в Ню Йорк. Курсът на еврото спрямо йената също спадна - до 113,61 от 113,99 йени.

Проблемите на шефа на МВФ с правосъдието в САЩ пораждат риск от усложняване на опитите за разрешаване на кризата в еврозоната и по-специално на дискусиите за евентуално отпускане на нова помощ на Гърция.

Строс-Кан няма да участва в предстоящото днес в Брюксел важно заседание на министрите на финансите от еврозоната, което ще бъде посветено именно на гръцкия дълг.

Анализатори прогнозираха, че пазарът ще се страхува най-малко няколко дни от парализиране на ръководството на МВФ.

Еврото е валутата, която ще пострада най-много, предвид ключовата роля, която има фондът за спасителните планове на три страни членки на еврозоната - Гърция, Ирландия и Португалия.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) бе изведен късно снощи местно време от полицейския участък в Ню Йорк, където бе държан от събота.

С белезници на ръцете, 62-годишният Строс-Кан, който е обвинен в сексуално насилие срещу камериерка в хотел в събота, бе откаран с кола в неизвестна посока. Той не каза нищо пред многобройните журналисти, които го чакаха да излезе.

Адвокатът на Строс-Кан Уилям Тейлър съобщи малко по-рано, че неговият клиент се е съгласил да се подложи още в неделя вечерта (местно време) на поисканата от прокуратурата съдебна експертиза с цел събиране на доказателства по случая.

Шефът на МВФ ще се яви днес в 10.30 ч. (17.30 ч. българско време) пред съда в Ню Йорк, за да отговаря по обвинения в сексуално насилие срещу камериерка.

Говорител на полицията заяви, че Строс-Кан не се ползва с дипломатически имунитет.

Шефът на МВФ може да бъде осъден на 20 години затвор.