Безсилието на Гърция да намери решение с частните си кредитори по въпроса с дълга на страната продължава да тегли еврото в посока надолу. Единната поевтиня срещу щатския долар за трети пореден ден и вече се отдалечи на 1.50% от върха, който записа в петък. По време на азиатската търговска сесия днес еврото разшири загубите, което приближи двойката EUR/USD до психологическата цена от 1.30.

Въпреки увеличения натиск на европейските лидери върху Гърция, страната не може да намери общ език с кредиторите си вече втора седмица. Припомняме, че Атина трябва да убеди партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд да й отпуснат пакет от 130 милиарда евро.

Срещу спасителната финансова инжекция южната ни съседка ще трябва да въведе редица бюджетни съкращения и да приложи серия от реформи. Сред основните антикризисни мерки са намаляване на разходите за отбрана, здравеопазване и прилагане на мащабна реформа в пенсионната система. Гръцките власти подчертаха, че ще направят всичко възможно, за да получат заема и да избегне фалит, но до момента няма официално споразумение.

Икономическите новини от другата страна на Океана се разминаха с предварителните очаквания и изтласкаха основните борсови индекси на Wall Street на отрицателна територия. Пониженият апетит към акции и рискови активи заработи в полза на щатския долар заради качеството му на валута убежище.

Първо чикагският индекс на бизнес активността отчете спад за януари до 60.2 пункта при очаквания за покачване до 63.1 пункта. Потребителското доверие също разочарова пазарните участници. Прогнозираният растеж от 68.2 пункта за януари се оказа доста оптимистична прогноза. Доверието на американците към икономиката се сви до 61.1 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3142; High – 1.3213; Low – 1.3041; Close – 1.3082

 

 

Поредицата от негативни сесии за еврото остави впечатление, че възходящият импулс вече е изчерпан. Двойката се намира все още под 89-периодната средна, което дава основание за търсене на сигнали за нови покупки на долари.

GBP/USD

Open – 1.5707; High – 1.5795; Low – 1.5696; Close – 1.5757

 

 

За разлика от еврото, британската лира успява все още да задържи преднината си срещу долара, а през вчерашния ден кабелът дори успя да се изкачи до нов рекорден връх за тази година. Вероятността от корекция в полза на долара през следващите дни е голяма, като от импулса, с който щатската валута ще опита да изтрие последните загуби, ще стане ясно дали дългосрочният доларов тренд все още е валиден.

USD/JPY

Open – 76.34; High – 76.41; Low – 76.15; Close – 76.25

 

 

Рязкото поскъпване на йената през последните дни отново засили спекулациите за намеса на Японската централна банка. Последната интервенция беше през октомври, когато йената изтри цели 4 фигури от стойността си спрямо долара.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!