Публикуваните вчера и днес данни за бизнес средата и брутния вътрешен продукт на Германия станаха причина за ново интрадневно рали при еврото. Засилващите се надежди, че най-силната икономика в еврозоната се подобрява и ще избегне рецесия, изместиха погледа на пазарните участници от дълговите проблеми в региона.

 

Бизнес климатът на Германия се покачи изненадващо до 109.6 пункта за февруари от януарските 108.3 пункта, изпреварвайки предварителните очаквания. В същото време данните за брутния вътрешен продукт сигнализираха, че германската икономика се подобрява през четвъртото тримесечие на миналата година. На годишна база БВП отчете ръст от 2.00% при прогнози за покачване от едва 1.50% за периода.

 

Силната фундаментална подкрепа помогна на двойката EUR/USD да поскъпне с 1% на дневна база и да пробие 89-дневната пълзяща средна, която бе ориентир за валидността на дългосрочния доларов тренд. Еврото тества тази съпротива вече три пъти в рамките на последната седмица, като вчерашният четвърти опит се оказа положителен. В края на борсовата сесия най-търгуваният валутен крос се търгуваше при нивата около 1.3370.

 

Перспективата на техническия анализ показва, че еврото може да поскъпне допълнително през следващите дни, но ако вземем предвид все още нерешените проблеми на еврозоната, отварянето на нови дълги позиции в полза на единната валута изглежда рисково. Европейската комисия предупреди, че икономиката на Европейския съюз вероятно ще забуксува и има вероятност да навлезе във втори етап на рецесия, ако порочният кръг на дълговата криза не бъде прекъснат.

 

Липсата на силна фундаментална подкрепа в средносрочен план вероятно ще провокира Европейската централна банка да потърси по-радикални антикризисни механизми за гарантиране на икономическа стабилност на Стария континент, което ще затегне обръча около еврото.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3247; Връх – 1.3377; Дъно – 1.3230; Затваряне – 1.3371

 

 

 

Еврото проби 89-дневната средна и постави под въпрос валидността на доларовия тренд, но това не означава, че е дошъл моментът за отваряне на дълги позиции. През следващите сесии пазарът ще покаже дали еврото ще е в състояние да задържи натрупания аванс. Ако възходящата инерция се запази, текущата цел пред двойката ще са нивата около 1.3436.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5667; Връх – 1.5746; Дъно – 1.5648; Затваряне – 1.5743

 

 

Липсата на ясен тренд при кабела продължава да работи в полза на консолидацията. През последните седмици наблюдаваме движение в рейндж между 1.5650 и 1.5900, което се потвърди и през изминалата сесия.

 

USD/JPY

Отваряне – 80.27; Връх – 80.34; Дъно – 79.84; Затваряне – 79.98

 

 

Възходящият потенциал при двойката изглежда върви към изчерпване. Йената ще опита да коригира дълбоко последното възходящо доларово рали, но трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.