Гръцкият парламент ратифицира късно снощи исканите от така наречената „тройка“ мерки за свиване на бюджетните разходи и реформи в редица сектори на икономиката. Министър-председателят Лукас Папдимос спечели одобрението на парламента и на практика почти осигури жизненоважните за страната 130 млрд. евро, които са част от готвения втори пакет от финансови стимули. Решението означава, че Гърция е твърдо решена да убеди кредиторите си, че е готова да поеме по пътя на непопулярните политически действия, с цел да избегне фалит през март, въпреки недоволството на гръцките граждани и масовите протести в цялата страна в часовете на вчерашния парламентарен вот.

На фона на противоречията между граждани и управляващи около готвените безпрецедентни реформи в Гърция пазарът показа, че е по-склонен да търси стабилност. Пазарните участници подкрепиха активите с ясно изразен рисков профил, сред които и еврото. След петъчните понижения единната валута намери широка подкрепа днес и почти заличи загубите от края на миналата седмица. Двойката EUR/USD отново се насочи към 1.33, поскъпвайки с 0.5% по време на днешната азиатска търговска сесия.

Ратифицирането на антикризисните мерки премества фокуса върху предстоящата извънредна среща на финансовите министри на еврозоната на 15-ти февруари в Брюксел. Тогава се очаква официалното гласуване на помощта за южната ни съседка. Официалното решение на европейските политически лидери трябваше да стане факт още на 9-ти февруари, но се забави с една седмица, след като министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че гръцкото правителство трябва първо да узакони бюджетните съкращения и на практика да гарантира, че поетите ангажименти ще бъдат изпълнени без увъртания и половинчати действия.

Интересна статистика от щатската комисия, регулираща пазарите на фючърси и опции, междувременно показа, че американските хедж фондове и големи спекуланти намаляват дела на късите си еврови позиции. На 7-ми февруари тяхната нетна експозиция е била в размер на 140 593 лота в полза на долара, което е с около 17 000 по-малко спрямо седмица по-рано. Стойностите показват, че въпреки свиването повечето пазарни играчи все още са на мнение, че доларът ще запази предимство в средносрочен план.

Широкият интерес към рисковите валути се обърна срещу йената, която продължи да трупа загуби в основните си кросове. Японската валута попадна под допълнителен натиск след данните за брутния вътрешен продукт в страната. БВП на Япония се сви с повече от прогнозираното през четвъртото тримесечие на миналата година заради намаления износ и засили спекулациите, че местните власти ще форсират действията си по отслабване на йената.

Темата за намеса на централната банка на Япония вълнува пазарите от началото на миналата седмица, когато властите намекнаха за скорошна интервенция, с цел да се гарантира ниската цена на експортните стоки. Появиха се дори спекулации, че банката ще действа, ако цената на USD/JPY достигне ниво от 75.63.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1.3284; Връх – 1.3290; Дъно – 1.3154; Затваряне – 1.3196

Еврото отново атакува стойностите около 1.33 и на практика се насочи към тест на двумесечния върх от миналата седмица. Точно над него се намират стоповете на късите позиции, които поставихме в петък. За момента 89-периодната средна ограничава силния възходящ импулс при еврото и това дава все още приоритет на сценария за поскъване на долара. От друга страна силата, с която единната валута се изстреля нагоре тази сутрин, остави впечатление, че е много възможно да видим днес или утре нов многомесечен връх при EUR/USD.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5815; Връх – 1.5847; Дъно – 1.5728; Затваряне – 1.5751

Кабелът намери подкрепа над 89-периодната средна, която следим с приоритет от началото на миналата седмица. Именно тя дава валидност на бичия сценарий при двойката и за момента дава по-добри шансове на британската лира. Петъчното дъно бе добра възможност за откриване на дълги позиции с прикачени стопове точно под него.

USD/JPY

Отваряне – 77.65; Връх – 77.79; Дъно – 77.41; Затваряне – 77.61

Двойката все по-агресивно навлиза в етап на възстановяване. За отслабването на йената през последните сесии работи не толкова техническият анализ, колкото новините от централната банка на Япония. Вербалната политика за сваляне на цената на местната валута, която води монетарната институция, изглежда дава добър резултат. Реална интервенция от страна на банката липсва, но пък категоричността, с която нейни висши представители заявиха намеренията за изкуствено поевтиняване на йената, дават резултат и пазарът успява да се саморегулира успешно.