Единната европейска валута в скоро време може да достигне курс 1.50 долара, прогнозира Райфайзен Рисърч. Анализаторите на австрийската банка считат, че очертаващият се лихвен диференциал между ЕЦБ и ФЕД, както и избягването на дългов колапс в Гърция, ще са от полза на еврото.

Съотношението между швейцарския франк и еврото е по-неясно. Докато спадът към 1.10 би трябвало да бъде избегнат при овладяване на гръцката финансова криза, то мотивът за защита все още подкрепя очакванията за ограничено движение в курса евро/швейцарски франк в рамките на 1.20 – 1.25 през втората половина на годината.

Според икономистите на Райфайзен, темповете на растеж в еврозоната през 2011 г. ще варират в широки граници, като средният ръст на БВП ще е 2% при 3.3% за Австрия и 3.6% за Германия. Негативните ефекти от гръцката криза би трябвало да започнат да отслабват от този момент нататък, но проблемът на юг от България все още е надвиснал като Дамоклиев меч върху финансовите пазари.

Предвид предстоящото оповестяване на резултатите за второто тримесечие на компаниите, възможно е да има оживление в по-рисковите категории инвестиции: акции и корпоративни облигации. Банката вижда потенциал в отрасли като IT, енергетика, стоки служещи за защита, суровини, промишленост и финанси.

В САЩ Райфайзен очаква по-високи темпове на икономически растеж през второто полугодие, във връзка с възстановяване на трудовия пазар. Вероятният резултат ще бъде ръст от 2.7 % за 2011, според анализаторите на банката.

Макар че през май инфлацията в еврозоната беше 2.7%, или значително над целта от малко под 2%, инфлацията тепърва ще достигне пикови нива до над 3% средногодишно през юли. Това се дължи на покачването на цените в енергетиката и на храните. Инфлационните нива според Райфайзен ще се понижат отново през второто полугодие.

ЕЦБ според банковите анализатори ще вдигнат лихвите си до 1.5% още през юли, като това ще е първа фаза в поредица повишения с цел лихвено ниво от 2%. Федералния резерв на САЩ най-вероятно ще отложи повишението в лихвените равнища за 2012 г.